Wie zijn de sprekers?

Dit zijn de sprekers van de plenaire opening:

Eric de Blok

Als zoöloog, psycholoog, bedrijfs- en innovatiekundige probeert Eric de Blok zijn drie passies te combineren, te weten de natuur, de mens en organisatiekunde. Door de combinatie van deze passies heeft hij een brede kijk op organisatievraagstukken en is hij een onuitputtelijke inspiratiebron voor mogelijke oplossingsrichtingen. Eric houdt op het congres een interactieve talk waarin hij de deelnemers een spiegel voorhoudt. Daarbij gaat hij in op de natuurlijke veranderkracht van medewerkers in een veranderend werkveld. Tijdens zijn talk triggert hij de aanwezigen om te kijken naar de grenzen die zij zichzelf stellen en hoe zij daar anders naar kunnen kijken.

Hadassah de Boer

Hadassah de Boer heeft 25 jaar ervaring als presentator en dagvoorzitter. In het verleden presenteerde zij verschillende programma’s voor radio en tv. Ze maakte een documentaire over Golden Earring zanger Barry Hay en debuteerde eind maart als schrijver met het boek De Vrouw van mijn Vader. Hierin schrijft ze met humor en mededogen over de dementie van haar vader en zijn vrouw en over de bijzondere band met hun verzorgers.

Jan Megens

De aftrap is met Jan Megens, programmadirecteur Wonen, Ondersteuning en Zorg voor Ouderen (WOZO) bij het Ministerie van VWS. In dit programma werken meer dan 25 partijen samen om de ouderenzorg van de toekomst vorm te geven. Het is een ambitieus plan: zo zelf mogelijk, zo thuis mogelijk, zo digitaal mogelijk is het uitgangspunt. Waardigheid en trots voor de toekomst is een onderdeel van het WOZO-programma. In het gesprek met dagvoorzitter Hadassah de Boer gaat hij in op de uitdagingen van de toekomst van de ouderenzorg, en wat dit voor zorgprofessionals kan betekenen.

Joël Kruisselbrink

Bewegingsagoog Joël sluit het plenaire deel af met een inspiratiesessie. Hij laat zien hoe hij inactieve mensen weer actief krijgt. Joël ziet als geen ander wat de kracht is van recreatief gericht bewegen. Hij probeert af te wijken van de gebaande paden en zoekt naar verrassende en originele oefeningen met simpele materialen die iedereen wel in huis heeft. Wat blijkt? Je hebt niet veel nodig om een bewegingsoefening krachtig te maken. Na afloop ben je geïnspireerd en kan je vele voorbeelden direct in de praktijk toepassen.

Mantelzorger Ton in 't Veen

Ton in ’t Veen

‘Mantelzorgveteraan’ Ton in ’t Veen vertelt over zijn ervaring als mantelzorger en het belang van samenwerken met informele zorg. ‘Mijn vrouw Hester, kreeg de diagnose Alzheimer toen ze 50 was en ruim 5 jaar later stierf ze helaas aan de gevolgen ervan. Als mantelzorger werd ik overbelast met het organiseren en regelen van de zorg. Verandering is noodzakelijk en dan mogen we niet alleen naar anderen kijken. Wat is onze eigen rol hierin? Wat is de rol van de informele zorg in de wijk?’