Waardigheid en trots-congres: minister Helder presenteert toekomstplannen ouderenzorg

Liefdevolle zorg voor onze ouderen, daar draait het om tijdens het congres van Waardigheid en trots deze zomer. Eindelijk kun je weer collega’s uit het land ontmoeten en hoor je ‘live’ de laatste inzichten en ontwikkelingen in de verpleeghuiszorg. 

4 thema's op het congres van Waardigheid en trots
Minister Conny Helder van langdurige zorg

Conny Helder, minister voor Langdurige Zorg en Sport, komt op 4 juli naar het congres van Waardigheid en trots. Ze presenteert deze dag haar plannen voor de toekomst van de ouderenzorg en specifiek de verpleeghuiszorg. Jij kunt op het congres je vragen aan haar stellen, dus zorg dat je erbij bent!

Lees meer over minister Conny Helder op het congres

Waar en wanneer? 

 • Datum: 4 juli 2022   
 • Tijd: 9.00 tot 17.00 uur  
 • Locatie: NBC Nieuwegein – een deel van het congres kun je online volgen.
  Kom je met het OV? Er rijden geen trams vanaf Utrecht CS door werkzaamheden. Er is vervangend vervoer, maar het kan dus iets langer duren voordat je in het NBC aankomt.
 • Meld je nu aan en stel je persoonlijke programma samen
 • Deelname aan het congres is kosteloos

Accreditatie

Voor het Waardigheid en trots-congres is accreditatie toegekend voor:

 • verpleegkundigen en verzorgenden
 • verpleegkundig specialisten

Keuze uit 40 sessies

Op het congres heb je de keuze uit zo’n 40 sessies. Iedere sessie draait om één van de vier actuele thema’s van het congres. Benieuwd naar het aanbod? Bekijk direct het volledige programma.

Verpleeghuiszorg nu en straks 

Teun Toebes
Teun Toebes

Teun Toebes opent het congres op 4 juli. Teun is in een verpleeghuis gaan wonen, samen met mensen met dementie. De bewoners zijn zijn vrienden. ‘Het begint met medemenselijkheid’, is Teuns boodschap. ‘Maak van het verpleeghuis een verpleegthuis.’ Vervolgens leidt dagvoorzitter Lennart Booij een talkshow over verpleeghuiszorg nu en in de toekomst. Zijn tafelgenoten zijn Jarcine Spaander, bestuurder King Arthur Groep, Nathalie Labrouche, directeur Innovatie & Organisatieontwikkeling Cicero, Anja Laeven, voorzitter Raad van Ouderen en Linda van Hooijdonk, zorgmedewerker en diginurse bij Surplus. Wat zijn hun oplossingen en tips om verpleeghuizen meer toekomstbestendig te maken? Die hoor je tijdens deze talkshow. 

Keynotespreker Tommie Niessen 

Na de talkshow volgt een keynote van Tommie Niessen, bekend van onder andere ‘Tommie in de zorg’. Hij schrijft, filmt en spreekt over de zorg. Tommie gaat in op zijn eigen ervaringen. Hij is begonnen als helpende en werkt nu als coördinerend verpleegkundige. Met humor en herkenbare voorbeelden neemt hij de congresdeelnemers terug naar de kern. Namelijk: waarom is werken in de ouderenzorg zo waardevol? Welke rol kun je spelen? En ook: hoe blijf je plezier uit je werk halen? Met zijn interactieve verhaal ga je gegarandeerd geïnspireerd de zaal uit. Want werken in de zorg is mooi en daar mag je trots op zijn.

Wie doen er mee?

Veel van onze sessies komen tot stand met medewerking van een zorgorganisatie.

Toekomstgericht

Tijdens het Waardigheid en trots-congres richten we vooral onze blik naar de toekomst. In inspirerende sessies gaan we in op de kansen en uitdagingen van de komende tijd. Je hebt de keuze uit maar liefst 40 verschillende sessies, verdeeld over vier thema’s. Dit zijn ze op een rij: 

 • Kwaliteit van zorg – methodisch werken, leren, infectiepreventie, onbegrepen gedrag, multidisciplinair samenwerken en Wet zorg en dwang.
 • Omgaan met personeelskrapte – uitstroom verminderen, strategisch personeelsbeleid, werkplezier, anders opleiden, inzet informele zorg en werven personeel. 
 • Thuis waar het kan – domeinoverstijgende zorg, lokaal of regionaal samenwerken, bevorderen zelfredzaamheid, volledig pakket thuis of modulair pakket thuis, ouderenzorg 2040 en nieuwe woonvormen. 
 • Slimmer werken & technologie – arbeidsbesparende technologie, doelmatigheid, bekostiging en implementatie technologie, administratieve lasten en passende zorg. 

Programma Waardigheid en trots-congres op 4 juli

 • 9.00 – 10.00 uur Ontvangst en registratie                                    
 • 10.00 – 11.00 uur Plenaire talkshow onder leiding van dagvoorzitter Lennart Booij                                  
 • 11.00 – 11.15 uur Pauze                                                  
 • 11.15 – 12.00 uur Keynote Tommie Niessen                                             
 • 12.00 – 13.00 uur Lunch en Kennisfestival
 • 13.00 – 13.45 uur Gesprek met minister Conny Helder over toekomstplannen ouderenzorg
 • 14.00 – 15.00 uur Sessies ronde 1 
 • 15.00 – 15.15 uur Wissel                                                 
 • 15.15 – 16.15 uur Sessies ronde 2 
 • 16.15 – 17.00 uur Borrel 

Bekijk het aanbod van sessies uitgebreid. Je kunt je daar ook aanmelden en je keuze maken. Deelname is kosteloos.

Zelf ervaren op het Kennisfestival

Tussen de verschillende rondes is er een kennisfestival waar je van alles zelf ervaart en beleeft. En de hele dag is er volop mogelijkheid om kennis uit te wisselen en ervaringen te delen met collega’s van andere organisaties.

Online deelnemen

Een deel van het programma kun je online meemaken. Meld je aan en kies uit de fysieke en online sessies op de congreswebsite. 

Kom je ook naar het Waardigheid en trots-congres 2022

“Goede sessie met duidelijk gemotiveerde sprekers. Met veel kennis van zaken!”

Deelnemer congres 2021

“Het was een sessie die voorbij vloog. De sprekers waren prettig om naar te luisteren. Het geeft mij nieuwe energie.”

Deelnemer congres 2021

“Oud collega’s getroffen en nieuwe connecties opgedaan. Het was een inspirerende dag!”

Deelnemer congres 2019